Contact: +381 64 123 69 37

Galerija radova iz savremene umetnosti , ciklus Korona

 

Sve izložene slike se prodaju. Ukoliko ste zainteresovani, kontaktirajte autora imejlom ili telefonom.

 

 

Izolacija mala

 

Odsustvo Distance 2021 mala

 

To moe biti svako od nas 50x70 cm Ulje na platnu mala

1.  Izolacija

  • 50 x 70 cm
  • ulje na platnu

2.  Odsustvo Distance 2021

  • 50 x 70 cm
  • ulje na platnu

3.  To može biti svako od nase

  • 50 x 70 cm
  • ulje na platnu

 

Dragoljub Trindic potpis  
     

 

 

(...) Hteo ne hteo, tvoji geni imaju političku prošlost, koža političku nijansu, oči politički aspekt. Ono o čemu govoriš ima odjek, ono o čemu ćutiš ima smisao, ovako ili onako politički. (...)- Vislava Šimborska.

Dok sklapamo fragmente naše zajedničke sadašnjosti, još uvek je rano da odgovorimo na pitanje ko smo mi, ljudi, danas s pandemijskim iskustvom postali. Suočeni sa sopstvenom fragilnošću i smrtnošću/ograničenošću, svakodnevnim strahom, anksioznošću, i sveprisutnom brigom za svoje zdravlje i dobrobit naših bližnjih, koliko smo puta ovih dana osetili ili pomislili da živimo u filmu, u romanu sa preciznom atmosferom, u distopiji koju su postavili drugi. Kako je život neka vrsta umetničkog dela koje nas nadilazi svojom atmosferom, mi se razlikujemo. Nije važno imamo li različita mišljenja o filmu ili umetničkom delu, kada pričamo o njemu stvaramo nove niti koje podržavaju iskustvo.Potreban je stabilniji vremenski tok da bismo integrisali i utelovili iskustva vanrednog stanja koje nas je promenilo. Kako smo se adaptirali, manje ili više kreativno, na novo-nametnute okolnosti koje su transformisale našu sadašnjost, zamaglile našu budućnost tako da ne možemo nazreti njene obrise, uslovljeni stanjem koje nazivamo „novom normalnošću“. U toj neizvesnosti, primorani smo da preispitamo sve primarne kategorije koje čine život i smrt.

Odražavajući sadašnji trenutak, istovremeno svesni izazova sa kojima se suočavamo, kao i onih koji nas tek čekaju, uskraćeni za bliskost i dodir, i gladni povezanosti, prisiljeni smo da se na bolan način prisetimo Martin Buberovog poimanja „dijaloga“, relacionog odnosa, po komeje ceo život zapravo susret. A sastavni, suštinski delovi tog susreta su kontakt, izlaganje i ljubav - ljubav kao krajnji vid hrabrosti i ranjivosti, isprepleteni i neodvojivi poput figure i njene pozadine. Stoga tkamo narativnu teksturu koja stvara niti, kako bismo sašili, držali zajedno one afektivne rezonance koje bi inače ostale haotične. Dajemo smisao - a ne opravdanja ili rešenja - onome što proživljavamo, kako bismo pronašli, uvideli, puteve kojima treba krenuti, čak i ako su bolni ili iscrpljujući.

Ima još mnogo toga u iskustvu, u muci, u strahu, u nesigurnosti, u scenarijima koji se brzo menjaju. Nije dovoljno samo slediti nauku da bi brod ostao stabilan. Tlo drhti, ponekad se sruši poput zemljotresa.Plodno tlo je zajedničko tlo.

Marija Backić,  Istoričar umetnosti .